Burgerparticipatie: verschil tussen versies

Uit WIKIvarium
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
Regel 1: Regel 1:
'''Wat is burgerparticipatie'''
'''Wat is burgerparticipatie'''


Burgerparticipatie is het actief meedenken en meedoen van burgers in het openbaar.  Er is steeds meer aandacht voor burgerparticipatie bij de overheid. Het inzetten van burgers kan de overheid helpen om sneller te handelen, en eerder aan informatie te komen. Maar burgers zetten zich vaak ook onbewust in voor de overheid. De overheid kan hier meer gebruik van maken als zij beter in contact is met burgers.  
Burgerparticipatie is het actief meedenken en meedoen van burgers in het openbaar.  Er is steeds meer aandacht voor burgerparticipatie bij de overheid. Het inzetten van burgers kan de overheid helpen om sneller te handelen, en eerder aan informatie te komen. Maar burgers zetten zich vaak ook onbewust in voor de overheid. De overheid kan hier meer gebruik van maken als zij beter in contact is met burgers. De vraag is of dit aangestuurd moet worden, of dat op lokaal niveau dit uit zichzelf werkt.  
De vraag is of dit aangestuurd moet worden, of dat op lokaal niveau dit uit zichzelf werkt.  
 


'''Burgerparticipatie in relatie tot ministeries'''
'''Burgerparticipatie in relatie tot ministeries'''

Huidige versie van 10 dec 2010 om 15:21

Wat is burgerparticipatie

Burgerparticipatie is het actief meedenken en meedoen van burgers in het openbaar. Er is steeds meer aandacht voor burgerparticipatie bij de overheid. Het inzetten van burgers kan de overheid helpen om sneller te handelen, en eerder aan informatie te komen. Maar burgers zetten zich vaak ook onbewust in voor de overheid. De overheid kan hier meer gebruik van maken als zij beter in contact is met burgers. De vraag is of dit aangestuurd moet worden, of dat op lokaal niveau dit uit zichzelf werkt.

Burgerparticipatie in relatie tot ministeries

Burgerparticipatie, veiligheid en zelfredzaamheid raken meerdere ministeries. Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft zich ontfermt over het onderwerp ‘zelfredzaamheid’. Met een terugtrekkende overheid moet de burger zelfredzaam zijn, en als deze dat niet is (verminderd zelfredzaam) is het wenselijk dat er hulp van derden is. Bij Wajongers is er een link naar Sociale Zaken en Werkgelegenheid, maar ook naar Onderwijs Cultuur en Welzijn. Burgers die de politie inlichten en alert houden vallen onder Veiligheid en Justitie. Economische Zaken, Landhouw en Innovatie, en Infrastructuur en Milieu gaan erover dat je ook op je werk moet kunnen komen, een startclassificatie moet hebben en over regelgeving. Voor wat betreft de arbo-wetgeving en in het verlengde daarvan de bedrijfshulpverlening (BHV) zijn er weer links naar Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ook is er een link naar Volksgezondheid Welzijn en Sport. Het thema brandveiligheid in de zorg, dus ook in de thuissituatie, krijgt bij dit ministerie steeds meer aandacht.