Lichamelijke beperking

Uit WIKIvarium
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Lichamelijke beperking

Mensen met een lichamelijke beperking hebben over het algemeen problemen met het voortbewegen en/of onvoldoende kracht of motoriek om een vlucht/evacuatie mogelijk te maken. Deze groep heeft hulpmiddelen nodig om te kunnen voortbewegen en om eventueel te evacueren, zoals:

  • traplift/lift;
  • (elektrische) rolstoel;
  • krukken;
  • looprek / loopstok;
  • scootmobiel of een aangepaste auto.

In de eigen omgeving zijn mensen met een lichamelijke beperking redelijk zelfredzaam door aanpassingen in en om het huis. Door paniek, stress of een onbekende omgeving worden en zijn zij minder zelfredzaam. Maar ook in eigen huis hebben mensen met een lichamelijke beperking soms hulp nodig. Zo is het afsluiten van gas, water en licht lastig, omdat dit vaak op een plek in het huis zit waar mensen met een lichamelijke beperking moeilijk bij kunnen.

Kenmerken

Beperkingen in onderlichaam:

Hulpmiddelen nodig om te kunnen vluchten en moeite met voortbewegen;

Beperkingen bovenlichaam:

Onvoldoende motoriek of kracht om vlucht mogelijk te maken.

Informatie over calamiteiten, voorbereidingen en evacuatie

Niet voor iedere persoon in een rolstoel is het makkelijk om uit te wijken naar familie of vrienden in de directe omgeving. Meestal is alleen het eigen huis rolstoeltoegankelijk. De noodopvang in een sporthal is dan vaak de enige uitwijkmogelijkheid.

Voorbereiding

De grootste knelpunten voor mensen met een lichamelijke beperking zijn vaak de toegankelijkheid en uitgankelijkheid van gebouwen, openbare plekken e.d. Het gaat dan bijvoorbeeld om drempels, trappen en bewegwijzering.

Zoals in de afbeeldingen weergegeven, logisch nadenken bij deze voorbereiding is erg belangrijk.

Drie brievenbussen, waarvan één verlaagd, deze is echter zonder opstapje
Een persoon in een rolstoel wordt een helling opgeduwd

De afbeelding van de brievenbus is gemaakt in het centrum van Rotterdam, waar de gemeente één van de brievenbussen lager heeft gehangen. Kinderen, kleine mensen en mensen in een rolstoel kunnen zo ook brieven posten. Helaas heeft de gemeente niet nagedacht over het opstapje onder de brievenbus, iemand in een rolstoel kan niet bij de gleuf van de brievenbus.


De afbeelding van de helling, waar iemand met een beperking in een rolstoel omhoog wordt geduwd geeft aan waarom er ook nagedacht moet worden over een rolstoelhelling. Het is de bedoeling dat iemand in een rolstoel zelfstandig omhoog kan komen. Dat is hier niet het geval, de rolstoel zal dan achteruit de helling afrollen.


Tips en aanbevelingen

Risicocommunicatie is vaak heel belangrijk voor mensen met een lichamelijke beperking en voor de hulpverleners en/of omgeving. Communiceer voortdurend en duidelijk wat er van mensen met een lichamelijke beperking wordt verwacht en wat zij zelf moeten doen in het kader van hun veiligheid. De meeste personen in een rolstoel hebben namelijk geen verstandelijke beperking, en kunnen rechtstreeks worden aangesproken.

Sommige mensen die zich in een rolstoel voortbewegen kunnen, al dan niet met hulp, kleinere stukken lopen. Vraag daarom altijd of dat kan. Niet iedereen kan ‘zomaar’ opgepakt worden. In de nazorg kan herstel van extra lichamelijke schade soms jaren duren.

Vraag waar mensen mee geholpen zijn!!!

Opvang en Nazorg

Wat betreft opvang en nazorg is het vooral belangrijk om bij de inrichting van noodopvang rekening te houden met de fysieke beperkingen en maatregelen te treffen om het verblijf voor mensen met een lichamelijke beperking enigszins comfortabel te maken. In de noodopvang dient bijvoorbeeld een aangepaste douche en toilet aanwezig te zijn en de doorgangen moeten berekend zijn op rolstoelen. Ook dienen medicijnen (dan wel rechtstreeks contact met apotheken / medicatieverstrekkers), rolstoelen, looprekken, krukken, oplaadplekken voor scootmobielen / elektrische rolstoelen (voldoende elektriciteit) en dergelijke aanwezig te zijn. Veldbedden zijn niet echt geschikt voor mensen met een lichamelijke beperking, een aantal verhoogde bedden in de noodopvang is handig. Wanneer hotels gebruikt worden voor noodopvang, is het belangrijk dat er kamers geschikt zijn voor mensen met een lichamelijke beperking.

Ervaringen

Ervaringen staan beschreven op de pagina Persoonlijke ervaringen