Ongeval op water

Uit WIKIvarium
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Ongeval op water

Op het water kunnen ongelukken gebeuren. Denk aan aanvaringen, zinkende vaartuigen of explosie of brand op een vaartuig. Dit kan veroorzaakt worden door weersomstandigheden, technische mankementen of door inschattingsfouten.

Voorbeelden van grote ongevallen op het water zijn:

  • Ongevallen met passagiersschepen, veerponten of offshore-platforms (brand, aanvaring, zinken);
  • Ongevallen op waterrecreatiegebieden met watersporters of zwemmers, bijvoorbeeld als gevolg van natuurgeweld;
  • Vliegtuigen die neerstorten op open water;
  • Ongevallen met beroepsvaart, tankers, binnenvaartschepen en vissersschepen.

In 1987 vond de scheepsramp met de Herald of Free Enterprise plaats. Het autoveer kapseisde vlak na vertrek uit Zeebrugge, 193 mensen overleden.

Let op: Ongevallen met gevaarlijke stoffen op cargo-schepen worden behandeld onder ongeval met giftige stof, ongeval met brandbare/explosieve stof of onder kernongevallen.

Gevolgen

Net als op de weg zijn er veel verschillende mensen op het water. Daarom kunnen de gevolgen van een ongeval op het water ook zeer verschillend zijn. Veel voorkomende gevolgen en effecten bij ongevallen op het water zijn, verdrinkingsslachtoffers, onderkoeling en de moeilijke bereikbaarheid van slachtoffers. Een groot verschil met een ongeval op de weg is de manier van hulpverlening. Slachtoffers zijn moeilijk bereikbaar op het water en dit kost vaak tijd, zeker als de weersomstandigheden slecht zijn.

Wat doet de overheid?

Om de gevolgen zo veel mogelijk te beperken zorgen de kustwacht, de KNRM, de waterpolitie en de traumahelikopter voor ondersteuning als er iets gebeurt.

Ten tijde van een ramp of crisis verstrekt de overheid informatie op Nederland 1 of op Radio 1. Bij een regionale ramp of crisis wordt informatie verstrekt via de regionale rampenzender.

Wat kunt u zelf doen?

Voorbereiding

Wanneer u het water op gaat en niet kunt zwemmen, of als u van tevoren weet dat u hulp nodig heeft bij een evacuatie, zorg dan dat er iemand is die u kan helpen. Zorg ook dat u een goed passend reddingsvest draagt.

Wanneer u hulpverlener bent, zorg dan dat u van tevoren informatie heeft over verschillende beperkingen. Zo weet u hoe u iemand met een beperking het beste kunt helpen. Vaak wordt er onderschat wat iemand met een beperking kan.

Tijdens een ongeval

Wanneer u hulp nodig heeft:

  • Blijf rustig;
  • Probeer hulp in te schakelen;
  • Vertel aan uw hulpverlener wat u zelf kunt en waar u hulp nodig heeft, zo kan de hulpverlener u het best helpen.

Wanneer u hulp verleent aan iemand met een beperking:

  • Blijf rustig;
  • Probeer het slachtoffer gerust te stellen;
  • Probeer erachter te komen wat het slachtoffer kan en waar het slachtoffer hulp nodig heeft.


Raadpleeg voor aanpak bij calamiteiten de volgende rubrieken:

Mensen met een: • Verstandelijke beperkingPsychische beperkingConditionele beperkingZintuiglijke beperkingLichamelijke beperkingNAH/AfasieSterk afwijkende lichaamslengteOuderen (65+)Kinderen (14 -)Tijdelijke beperkingLaaggeletterden en niet-Nederlandssprekenden