Paniek in menigten

Uit WIKIvarium
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Paniek in menigten

Bij iedere ramp en bij ieder incident zal er in een bepaalde mate paniek uitbreken. In dit ramptype gaat het over incidenten waarbij de paniek groter is dan de gevolgen van het incident zelf. Denk bijvoorbeeld aan verdrukking en vluchtgedrag door massale paniek in de volgende situaties:

  • Festiviteiten, concerten, evenementen;
  • Demonstraties;
  • Voetbalstadions of tijdens andere grote sportwedstrijden.

Er zijn drie belangrijke factoren die de ernst van de situatie bepalen. De hoeveelheid mensen op een bepaald grondoppervlak, de mate van uitgankelijkheid en een incident welke de paniek kan verergeren.

Let op: Agressieve of gewelddadige menigten worden niet meegenomen in dit ramptype maar kunt u terugvinden onder grootschalige ordeverstoringen.

Gevolgen

De gevolgen van paniek in menigten zijn bijvoorbeeld: Veel mechanisch letsel, verdrukking en vertrapping. Daarnaast zijn er veel overige aanwezigen. Het is voor hulpdiensten moeilijk om slachtoffers te bereiken vanwege de grote groepen mensen.

Wat doet de overheid?

Paniek is te voorkomen door het nemen van maatregelen, zoals het creëren van voldoende vluchtwegen en het begeleiden van het publiek. Wie een evenement organiseert, moet een vergunning aanvragen bij de gemeente. Organisator en overheid bekijken samen hoe de veiligheid zo goed mogelijk gewaarborgd kan worden. De organisatoren moeten voldoende beveiligingsmensen inzetten, de bewoners informeren, bezoekers in goede banen leiden en groepen van elkaar kunnen scheiden. Vooraf worden de maatregelen besproken in het driehoeksoverleg van burgemeester, politie en justitie. De burgemeester zal de vergunning verlenen als aan alle voorwaarden op het gebied van veiligheid wordt voldaan.

Bij grootschalige evenementen zijn politie, brandweer, gemeentelijke en geneeskundige diensten paraat. De inzet is afhankelijk van de omvang van het publiek. Het alcoholgebruik kan worden ingeperkt. Als er in een menigte paniek uitbreekt, kunnen mensen in de verdrukking komen. Daarom wordt de mensenmassa met behulp van hekken in overzichtelijke groepen verdeeld. Politie te paard heeft een goed overzicht over de menigte. Bovendien is er op diverse punten cameratoezicht. Waar problemen ontstaan wordt snel opgetreden. Het gebied is in kaart gebracht en er is gezorgd voor voldoende vluchtwegen en vooraf aangewezen opvanglocaties. De driehoek - burgemeester, politie en justitie - is paraat om, als dat nodig is, sturend op te kunnen treden. Alles wordt gedaan om te voorkomen dat dit nodig is.

(bron: www.vr-rr.nl)

Bij een ramp of crisis verstrekt de overheid informatie op Nederland 1 of op Radio 1. Bij een regionale ramp of crisis wordt informatie verstrekt via de regionale rampenzender.

Wat kunt u zelf doen?

  • Ga niet tegen de mensenstroom in, maar probeer wel een nooduitgang te bereiken;
  • Blijf rustig en volg aanwijzingen van autoriteiten op;
  • Probeer mensen te helpen die hulp nodig hebben.
  • Heeft u hulp nodig? Probeer dit dan kenbaar te maken aan andere aanwezigen, of zorg van tevoren dat u niet alleen naar een evenement of manifestatie gaat.


Raadpleeg voor aanpak bij calamiteiten de volgende rubrieken:

Mensen met een: • Verstandelijke beperkingPsychische beperkingConditionele beperkingZintuiglijke beperkingLichamelijke beperkingNAH/AfasieSterk afwijkende lichaamslengteOuderen (65+)Kinderen (14 -)Tijdelijke beperkingLaaggeletterden en niet-Nederlandssprekenden