Visuele beperking

Uit WIKIvarium
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Kenmerken

Een BHV'er tilt een persoon met visuele beperking op

Mensen met een visuele beperking nemen bepaalde signalen niet goed waar. Hierdoor kunnen zij moeite hebben met het inschatten van gevaar en het kiezen van een vluchtroute. Tijdens een calamiteit gaat alles vaak heel snel. Door deze drukte is het vaak extra moeilijk voor blinden en slechtzienden om zich te oriënteren. Omdat zij niet graag een vertrouwde omgeving verlaten (zeker niet zonder taststok of geleidehond) is het voor iemand met een visuele beperking extra moeilijk om de juiste keuze te maken tijdens een calamiteit.

Voorbereiding

Wanneer informatie over calamiteiten, voorbereidingen en evacuatie schriftelijk wordt gegeven is het noodzakelijk om dit naar mensen met een visuele beperking in braille te versturen.

Tips en aanbevelingen

een blindegeleidehond

Een aantal blinden en slechtzienden maakt gebruik van een blindengeleide hond. Leid deze hond niet af door hem te aaien of aan te spreken. Afleiding brengt een extra veiligheidsrisico met zich mee aangezien de blinde/slechtziende vertrouwt op zijn hond. Er is ook een grote groep blinden en slechtzienden die gebruik maken van een taststok. Let er op of de persoon bekend is in de omgeving waarin hij zich bevindt. Is dit zo dan kan hij zich over het algemeen goed oriënteren. Voor blinden en slechtzienden geldt dat wanneer zij in een vreemde omgeving zijn, oriëntatie bijna onmogelijk is.

Wanneer u een zintuigelijke beperking heeft:

  • Vraag omstanders om informatie en/of hulp;
  • Neem bij evacuatie uw mobieltje en geleidestok mee;
  • Reist u met openbaar vervoer? Loop in geval van nood met de stroom mee en vraag een medepassagier of u kunt inhaken;
  • Uw geleidehond kan bij een ramp in de war of gedesoriënteerd raken. Denk ook aan een voorraad voedsel en water voor uw huisdier.

Ervaringen

Ervaringen staan beschreven op de pagina Persoonlijke ervaringen