Arbeidsongeval

Uit WIKIvarium
Ga naar: navigatie, zoeken

In de arbo-wet staat onder andere: 'werkgevers en werknemers zijn samen verantwoordelijk voor arbeidsveiligheid'. Toch vinden er nog regelmatig arbeidsongevallen plaats. Ook voor werknemers met een beperking is het belangrijk om rekening te houden met arbeidsveiligheid, om arbeidsongevallen zoveel mogelijk te voorkomen.

Op de website van het Arboportaal vindt u informatie over arbeidsongevallen.

Tips en aanbevelingen

Het voorkomen van arbeidsongevallen is een taak van werkgever en werknemer. De werkgever moet bijvoorbeeld voldoende BHVers opleiden, blusmiddelen ophangen en onderhouden en zorgen dat een calamiteit snel gemeld kan worden. Maar ook de werknemer draagt verantwoordelijkheid voor veiligheid. Meld daarom onveilige situaties altijd bij uw werkgever! Kijk ook eens hoe u zou vluchten van uw werkplek wanneer het alarm afgaat. Doe mee aan oefeningen, om samen met uw collega's te leren hoe een ontruiming zou moeten gaan. Het is belangrijk om bij deze oefeningen aandacht te besteden aan mensen met een beperking. Bij een calamiteit hebben zij hulp nodig en dit kan de ontruiming vertragen.

Klachten?

Probeer onveilige situaties altijd met uw werkgever te bespreken. Natuurlijk kunt u onveilige situaties ook schriftelijk melden. Wanneer uw werkgever niets doet met uw opmerkingen en de onveilige situatie niet wordt opgelost kunt u een klacht indienen bij de arbeidsinspectie.

Persoonlijke instellingen