Tijdelijke beperking

Uit WIKIvarium
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Kenmerken

Bij mensen met een tijdelijke beperking kunt u denken aan iemand die herstelt van een ziekte en daarom tijdelijk hulpbehoevend is. Deze mensen zijn vaak slecht voorbereid op incidenten en calamiteiten. Er wordt vaak gedacht: "dit is een tijdelijke situatie en er zal wel niets gebeuren". In sommige gevallen wordt er helemaal niet nagedacht over de gevolgen van de tijdelijke beperking.

Met onderstaande problemen kunnen mensen met een tijdelijke beperking te maken krijgen:

  • Mobiliteitsprobleem, gebonden aan een rolstoel of krukken;
  • Minder alert door ziekte (narcose, coma e.d.);
  • Emotioneel labiel.

Voorbereiding

Mensen met een tijdelijke beperking zijn in veel gevallen niet voorbereid op een incident of calamiteit. Dit komt vooral omdat de beperking tijdelijk is, en daarom wordt er gedacht dat het niet nodig is. Het is ook logisch dat iemand geen voorzieningen treft om mobiliteit te vergroten voor zo'n korte periode (rolstoelhellingen, armsteunen e.d.) Vaak is deze groep extra kwetsbaar omdat zij nog niet gewend zijn aan de beperking. Het duurt even voordat iemand gewend is aan een rolstoel of aan krukken. Ook weten mensen vaak niet tot in hoeverre ze beperkt zijn, het kost tijd om te ontdekken waar grenzen liggen.

Het is een diverse groep met veel verschillende beperkingen. Daarom is het moeilijk om specifieke voorbereidingen te noemen. Het is vooral belangrijk dat deze groep mensen beseft dat voorbereiding noodzaak is.

Tips en aanbevelingen

Tips voor iemand met een tijdelijke beperking:

  • Het is belangrijk om jezelf bewust te zijn van deze tijdelijke beperking. Onthoud dat je tijdelijk sommige handelingen niet alleen afkunt en geef dit ook duidelijk aan bij anderen. Ook is het belangrijk om te weten wat je wel alleen kunt.

Tips voor hulpverleners:

  • Vaak is het voor u niet duidelijk wanneer iemand een tijdelijke beperking heeft. Vraag daarom altijd aan diegene die u wilt helpen wat deze persoon zelf kan en waar hij hulp bij nodig heeft. Communiceren is heel belangrijk.


Opvang en Nazorg

Ervaringen

Ervaringen staan beschreven op de pagina Persoonlijke ervaringen