Veiligheidsgevoel

Uit WIKIvarium
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Integrale veiligheid is (zoals ook beschreven in onze begrippenlijst) een gevoel en daarom voor iedereen anders. Een situatie die voor de één als volkomen veilig wordt beschouwd, kan voor de ander een bedreiging vormen. Het is daarom moeilijk om te zeggen wanneer een bepaalde situatie veilig is. Wel kan er (wanneer hier van tevoren een schaal voor is vastgesteld) ten opzichte van een bepaald niveau de mate van veiligheid gemeten worden. Het gaat hier over subjectieve en objectieve veiligheid:

  • Subjectieve veiligheid: het veiligheidsgevoel;
  • Objectieve veiligheid: een gemeten niveau van veiligheid.

Recht tegenover veiligheid staat vrijheid. Iedereen moet voor zichzelf bepalen in welke mate hij/zij wil worden beperkt in vrijheden door veiligheidsmaatregelen. Dit geldt dus ook voor mensen met een beperking (voor zover zij dit voor zichzelf kunnen bepalen). Veiligheid is dus een afweging.

De behoefte aan veiligheid groeit, bewust en onbewust, bij iedereen. Dit komt waarschijnlijk door een zeer dynamische wereld die altijd blijft doorontwikkelen. Daarnaast groeit het bewustzijn over veiligheid. Wanneer mensen risico's zien zal de behoefte naar een veilige omgeving ook groeien.